AngstKunt je daar iets aan doen?

Ik ben geen dokter, maar ik begeleid wel mensen. En regelmatig zit er iemand voor mij die zegt ‘Ik ben bang. Kun je daar iets aan doen?’ Angst is geen ziekte en heeft een functie. Zonder angst kunnen we niet alleen over straat, maar wat moet je er verder mee? Angst kan een reële fysieke reden hebben zoals bij dieren. Maar wij kennen ook angst ten gevolge van een bepaald gebruik van ons voorstellingsvermogen. Hoe werkt dat?

Angst in een levensbedreigende situatie wordt overlevingsimpuls

Op de snelweg heb ik wel eens een situatie gehad waarin ik schrok en vervolgens dacht ‘dit is het einde’. Toen ging mijn denken zo snel op zoek naar oplossingen zoeken, dat de wereld in verhouding in slow motion terecht kwam. Vervolgens maakte ik op koele wijze keuzes. Die pakten goed uit. Maar wat wel merkwaardig was, is dat ik, na de eerste schrikreactie, geen angst ervaren heb. Het is gewoon een soort overlevingsimpuls om op koele wijze het vege lijf te redden.

Ik ben bang dat ik bang word

Maar ik ben ook wel eens angstig op een manier die veel ongrijpbaarder is en dat noopt mij tot helderheid. Door de jaren heen ben ik er achter gekomen dat er heel verschillende ‘oorzaken’ voor angst kunnen zijn. En vaak spelen die onbewust, waardoor je ook nog bang voor de eventueel komende angst kunt worden.

Ik ben bang omdat ik zie wat er komen gaat

De meest voorkomende angst hangt samen met een zeer elementaire menselijke eigenschap. Namelijk met ons voorstellingsvermogen. Een dier wordt pas bang als het aan de orde is. Maar als mens kan ik, terwijl ik rustig thuis zit, bedenken wat er mis kan gaan op mijn wandelingetje naar de supermarkt. En als ik dat doe geeft dat een gevoel van angst. Maar dat is wel tegen de verwachting in. Want nu zie ik dat ik op het moment dat echt levensbedreigend is geen angst voel en waar ik een ramp(je) voorspiegel ik wel angst ervaar. Door zijn voorstellingsvermogen is een mens potentieel veel meer dan een aap, maar als hij daar niet vanuit bewustzijn mee om weet te gaan is hij feitelijk vaak minder dan een aap.

Ontsnappen kan niet meer

Je kunt niet ontsnappen aan je voorstellingsvermogen. En als je kleinere of grotere rampjes in de toekomst voorstelt, zijn er variaties van angst; bezorgdheid, bedruktheid, stress etc. En een beetje sacherijnig humeur kan dat al veroorzaken. Positief denken helpt ook niet echt, want dan bestrijd en onderdruk je het in jezelf levende ramp(je). Dat rampje kan dan op elk onverwacht moment toch weer in je geest opdoemen. En helaas of niet helaas; je krijgt je voorstellingsvermogen ook niet weggemediteerd.

‘Kleine’ tip

Ok dan toch maar even een ‘kleine’ tip. Een eerste simpele handleiding kan zijn: Loop niet vooruit op je bestaan maar sta in je liefde en je droom. Leef niet vanuit verwachtingen die gebaseerd zijn op je verleden. Leef zonder dat je hoeft te behouden wat je fijn vond of wat je per se denkt te moeten hebben om gelukkig te worden. Zorg dat je weet waar je liefde ligt. Vier de beantwoording van je liefde en treur even waar je niet gespiegeld wordt. En stap vervolgens weer in je droom. En ben bereid altijd weer opnieuw te beginnen….  . Dan kan je droom ook weer zo groot worden dat hij in dit leven niet gerealiseerd hoeft te worden, maar betekenis heeft voor het leven van de kinderen van je kleinkinderen.

Voor Training, Onderzoek en Oefening zie www.venwoude.nl
Je droom leren leven en de richting in je leven vinden?
Lees verder onder Centaur >>

5 Comments

 1. RD oktober 1, 2013 at 11:42 am - Reply

  Mooi Mauk,
  ik neem je tip ter harte,
  of beter gezegd; ik leef je tip ter harte.
  Liefs Rachel

 2. Karen oktober 5, 2013 at 11:09 am - Reply

  “Zorg dat je weet waar je liefde ligt” … Wauw! Dank je wel Mauk.

 3. Petrus oktober 13, 2013 at 11:23 am - Reply

  “Sta in je liefde en je droom”
  Elke keer weer, opnieuw en opnieuw.
  Dank!

 4. leo Mulder oktober 17, 2013 at 12:29 pm - Reply

  Sta in je liefde, ik was het kwijt in mijn boosheid door onmacht en achteraf gezien ben ik voor de liefde van een ander in beweging gekomen.
  In de stappen die daarop volgde ben ik iemand tegen gekomen met de zelfde temperament als ik , het botste ,daarna iemand die heel rustig was, van beide zoveel geleerd en gekregen, dat ik weer in de liefde kon stappen.
  Oke het vervolg wordt anders dan gepland en hoe hard ik ook probeer de oude planning te redden en daarin faalde, zeg ik toch weer, maar de liefde bleef, terwijl ik er van overtuigd was dat hij verdwenen was.

  Leo

 5. Kim Oostveen november 28, 2013 at 5:36 pm - Reply

  Stap elke keer weer in je droom. Inderdaad.
  Dankje lieve Mauk. xx

Leave A Comment

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.