Boos

Ik ben boos. Ik ben boos omdat omdat ik verplicht word tot iets. Ik ben boos omdat een ander over mijn grenzen gaat. Ik ben boos omdat de bestuurder van de auto voor mij, zijn asbak op straat leegt. Ik ben nog boos omdat mij lang geleden iets is aangedaan. Ik ben gewoon boos en weet niet waarom. En dan?

Boos omdat ik iets moet van ……

We leven in een vrij land en juist daardoor krijg ik zicht op mijn eigen onvrijheden. Ik kan geen dictator buiten mij de schuld geven. Maar toch denk ik soms dat ik iets moet van een ander. Vervolgens verzet ik me daar tegen. Heel kinderlijk misschien, maar het gebeurt me. Ik maak in mijn hoofd eerst iemand de baas over mij, terwijl ik geen baas wil. Vervolgens word ik boos op mijn eigen creatie.

Ik wordt liever asociaal

Ik weet dat ik dit op kan lossen met ‘Ik trek me van die ander en de hele wereld niets aan en doe gewoon wat ik wil.’ Dan kan het lijken alsof je in de hoge ‘staat van zijn’ van ‘gelijkmoedigheid’ terecht ben gekomen. Maar eigenlijk is het onverschilligheid. Want als je onverschilligheid laat varen, ga je waarschijnlijk weer woede ervaren. Maar wat dan?

De zenmeester over woede en boos

Ik herinnerde mij de Zenmeester JunPo Roshi. Hij zegt elke keer vol overtuiging; ‘Niemand heeft mij ooit boos gemaakt. Dat doe ik zelf. Het gaat er om je woede te leren verstaan als informatie. Of je daarna nog boos gaat worden is een andere kwestie. Maar dan moet je wel mediteren, anders ben je boos voordat je het weet, als woede zich aandient.’ Oeps. Hoge optie.

Woede = betrokkenheid

Het is interessant dat je ‘woede’ weer gaat ervaren als je onverschilligheid laat varen. Als ik nooit meer boos zou worden, zou ik dan onverschillig zijn geworden? Ergo: Zou woede een vorm van betrokkenheid zijn? Woede over de geleegde asbak als betrokkenheid op het milieu. Woede omdat een ander respectloos met mijn grenzen om gaat is dan betrokkenheid bij mijzelf. Woede over onrecht, omdat ik betrokken ben op ….. Wow. Ik mag weer woede voelen. Gelukkig.

Bewust antwoorden i.p.v.automatisch boos worden

Het vergt echter wel heel wat bewustzijn om woede en boos uit elkaar te houden. De tip. Voel je woede en focus op de energie die daar in zit en verspil deze niet aan boos worden. Ga naar je pijn en geraaktheid over de situatie waar je boos op bent. Vervolgens kun je ‘boos’ wellicht inzetten als het je nuttig lijkt. Maar wellicht zie je dat je beter iets heel anders kunt doen.

Trainingen en coaching op het gebied van Integrale Ontwikkeling >

Junpo Roshi en Mondo Zen >>

Leave A Comment

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.